Schildklier Na Zwangerschap Symptomen  thumbnail

Schildklier Na Zwangerschap Symptomen

Published Feb 25, 23
7 min read

Zweten Schildklier

Om een trage schildklier en alles eromheen goed te kunnen begrijpen, moet je eerst weten wat de schildklier is, welke functies het heeft en hoe het werkt. Laten we daarom beginnen met wat de schildklier is. De schildklier is een klein orgaan wat slechts tien tot twintig gram weegt. Het is gelegen aan de voorkant van de hals en bevindt zich net boven het kuiltje.Hierdoor heeft het de vorm van een vlinder. De kwabben zijn opgebouwd uit kleine blaasjes, ook wel follikels genoemd. De schildklierkwabben bevinden zich links en rechts van de luchtpijp. Bij een volwassen persoon zijn ze twee centimeter breed en vier centimeter hoog. Een gezonde schildklier is nauwelijks te zien of te voelen.

Het heeft veel verschillende functies, waarvan het stimuleren van de stofwisseling (metabolisme) het meest bekend is. Om deze reden speelt het schildklierhormoon een belangrijke rol bij het afvallen. Door het stimuleren van de stofwisseling gaat het energieverbruik omhoog, waardoor je gemakkelijker kunt afvallen - mario gotze schildklier. Bij een trage schildklier (tekort aan schildklierhormoon) wordt de stofwisseling niet of nauwelijks gestimuleerd, waardoor het energieverbruik daalt en afvallen lastiger gaat.Meer dan 99,5 procent van het schildklierhormoon in het bloed is aan transporteiwitten gebonden. Dit zijn een soort bootjes die T4 en T3 naar de plek van bestemming brengen. Schildklierhormonen worden voornamelijk (75 procent) aan het transporteiwit TBG gebonden. Hiermee is TBG de belangrijkste transporteur van schildklierhormoon. Ongeveer 20 procent wordt door transthyretine (prealbumine) vervoert en 5 procent door albumine.Dit betekent dat de effecten van het schildklierhormoon vooral afkomstig zijn van T3. Daarom wordt T3 ook wel het actieve schildklierhormoon genoemd. Zodra het gebonden T3 vrijkomt van het transporteiwit ontstaat vrij T3. Dit is de werkzame vorm van T3. In verschillende lichaamsweefsels wordt het weinig actieve T4 omgezet naar het actieve T3 (mario gotze schildklier).

Gevolgen Traag Werkende SchildklierEen deel kan weer omgevormd worden tot T4, wat vervolgens weer opgenomen en gebruikt kan worden. De darm, met T4S en T4G, kan daarom als reservoir worden gezien. De rest van de T4S en T4G wordt via de darm uitgescheiden en verlaat het lichaam (mario gotze schildklier). De omzetting van T4 naar r, T3 voorkomt een overschot aan T4.

Dit proces kan gaande zijn terwijl de TSH en T4 normaal zijn. Zodra er voldoende schildklierhormoon aanwezig is, wordt de productie van TRH en TSH in de hersenen geremd. Met name T4 zorgt voor deze remming (mario gotze schildklier). Hierdoor stopt de schildklier met de vrijgave en aanmaak van schildklierhormoon. Op deze manier wordt voorkomen dat er een overschot aan schildklierhormoon ontstaat.

Meer dan 99,5 procent van de schildklierhormonen (T4 en T3) in het bloed zijn gebonden aan transporteiwitten. Ze zijn met name aan TBG gebonden. Hierdoor zijn ze niet direct werkzaam. Ze dienen als voorraad. Pas als de hormonen van de transporteiwitten worden losgekoppeld en vrijkomen, kunnen zij hun werk doen.

In het Engels hebben ze de term ‘free T3’ (FT3) en ‘free T4’ (FT4). Zodra de vrije schildklierhormonen aan de schildklierreceptor in de celkern binden, doen zij hun werk. Dan wordt onder andere de stofwisseling verhoogt. Bij een trage schildklier wordt er te weinig schildklierhormoon (thyroxine, ofwel T4) door de schildklier aangemaakt.

In de volksmond wordt het ook wel een ‘vertraagde schildklierfunctie’ of ‘langzame schildklier’ genoemd. Aangezien het schildklierhormoon vrijwel iedere lichaamscel beïnvloedt, kan een trage schildklier tot uiteenlopende klachten leiden. Mensen met een trage schildklier kunnen onderstaande lichamelijke en psychische symptomen ervaren. Lichamelijke klachten: Vermoeidheid Vaak koud hebben Droge, koude, bleekgele huid Traagheid in denken en handelen Langzame spraak Geheugenverlies (concentratiestoornissen) Psychische klachten zoals depressiviteit en apathie Myxoedeem (verdikte huid waarin je geen ‘putjes’ kan drukken, bijvoorbeeld rond de ogen en op de onderbenen) Spierzwakte Spierpijn en stijfheid, met name in armen, benen en heupen Gewrichtspijn Carpale tunnelsyndroom: tintelingen in de handen Hartklachten Bros en uitvallend haar Breekbare, brosse nagels Wenkbrauwuitval Gewichtstoename Kortademigheid (oppervlakkige ademhaling), benauwdheid Hese, krakende stem Verstopping darm, obstipatie Doofheid Tinnitus Oogklachten (Graves ophthalmopathie bij (circa 3%) ziekte van Hashimoto) Heftige menstruaties Psychosociale klachten: Depressiviteit Emotionele labiliteit Concentratie- en geheugenverlies Nervositeit Vermoeidheid Gevoel van uitputting ‘Burn-out’ Angst, argwaan Agressie Laag zelfvertrouwen Psychische belasting De diagnose ‘trage schildklier’ wordt gesteld op basis van bloedonderzoek.

Hond Schildklier

Er is sprake van subklinische hypothyreoïdie als TSH verhoogd is, maar vrij T4 normaal. Een lage lichaamstemperatuur kan een aanwijzing voor een traag werkende schildklier zijn. Arts Broda Barnes heeft een temperatuurtest ontwikkeld die een indicatie van de schildklierfunctie geeft. In deze blog kun je meer lezen over de temperatuurtest en het protocol.

Daarvoor is echt bloedonderzoek – TSH en FT4 – nodig. In onderstaande video legt Ruud Rotteveel uit waardoor een trage schildklier veroorzaakt kan worden. Ruud is gespecialiseerd in een traag werkende schildklier en de ziekte van Hashimoto. Een trage schildklierwerking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar in meer dan 90 procent van de gevallen is de ziekte van Hashimoto de oorzaak van een trage schildklier - mario gotze schildklier.

Dit is een auto-immuunziekte van de schildklier, waarbij het immuunsysteem de schildkliercellen aanvalt en kapot maakt (mario gotze schildklier). Als gevolg raakt de schildklier ontstoken en steeds meer beschadigd, waardoor het op een gegeven moment niet meer in staat is om voldoende schildklierhormoon te produceren. Pas vanaf dat moment gaan de schildklierwaarden TSH en FT4 afwijken.

Het gaat hierbij om een verhoogde waarde van anti-TPO (ook wel TPOAb) en/of anti-Tg (ook wel TGAb). Het is belangrijk om beide schildklierantistoffen te meten, want sommige mensen hebben alleen een verhoogde anti-Tg waarde (die niet standaard gemeten wordt) - mario gotze schildklier. Er zijn verschillende benamingen voor anti-TPO en anti-Tg. Klik hier voor de andere benamingen.

Daarnaast kan hyperthyreoïdie bij de ziekte van Hashimoto worden veroorzaakt door het kapotgaan van schildkliercellen. Dit gebeurt als het immuunsysteem de schildkliercellen aanvalt. In de schildkliercellen ligt schildklierhormoon opgeslagen en als deze kapot gaan kan het schildklierhormoon uit de schildkliercellen in de bloedbaan komen (mario gotze schildklier). Hierdoor kan tijdelijk hyperthyreoïdie ontstaan. Een deel van de mensen ervaart ondanks het gebruik van schildkliermedicatie en goede bloedwaarden nog klachten.

Hoe Lang Duurt Uitslag Bloedonderzoek Schildklier

Restklachten bij een traag werkende schildklier kunnen verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken van restklachten bij een traag werkende schildklier zijn: Tekort T3: dit kun je met bloedonderzoek meten. Klik hier om zelf T3 aan te vragen. Andere aandoeningen die nog niet gediagnosticeerd zijn. mario gotze schildklier. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Addison, coeliakie, diabetes en reumatoïde artritis.

Voedingstekorten: een tekort aan vitamine B12, vitamine D, ijzer, magnesium en de omega 3-vetzuren (EPA/DHA) komt regelmatig voor. mario gotze schildklier. Eventuele voedingstekorten kun je met bloedonderzoek meten. Alleen een magnesiumtekort is niet goed in het bloed te meten. De magnesiumwaarde in het bloed zegt niets over de hoeveelheid magnesium in de cellen.Lees deze blog voor meer informatie over de negatieve effecten van eerdergenoemde voedingsmiddelen (mario gotze schildklier). Eerdergenoemde stoffen kunnen bij sommige mensen het immuunsysteem stimuleren, waardoor ontsteking en klachten toenemen. Hoe het immuunsysteem van mensen met de ziekte van Hashimoto op deze stoffen reageert is per persoon verschillend. Geen enkele Hashimotopatiënt is hetzelfde en daarom bestaat er ook niet één standaard Hashimoto dieet wat voor iedereen werkt.

Een voorbeeld hiervan is het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Je lichaam kan via verschillende wegen op voeding reageren. De huidige beschikbare voedselintolerantietesten en Ig, G allergietesten in Nederland kunnen helaas niet el deze wegen meten. Daarom is een eliminatie-provocatie dieet het meest betrouwbaar. Klik hier om meer te lezen over het AIP dieet.

Bij voedingstekorten is het soms noodzakelijk om de voedingsstoffen aan te vullen met supplementen. Soms lukt het namelijk niet om voedingstekorten met alleen voeding op te lossen. Een omega 3-tekort kun je bijvoorbeeld wel met voeding oplossen, maar dan zal je wekelijks zo’n vier porties vette vis moeten eten. Veel mensen redden dit niet, waardoor aanvulling met een omega 3-supplement (algenolie of visolie) noodzakelijk is.

Latest Posts

Thuishulp Particulier

Published Nov 24, 23
7 min read

Wmo Thuishulp Ondersteuningsplan

Published Nov 22, 23
7 min read

Thuisverpleging – Gemeente Bocholt

Published Nov 19, 23
6 min read